Timp de 3 zile, intre 31 octombrie si 2 noiembrie 2008, publicul larg poate adresa specialistilor orice intrebare despre metodele de contraceptie.  In cadrul proiectului “Contraceptia – un pas spre libertate”, in Parcul Unirii va fi amplasat un cort care gazduieste demonstratii privind metodele de contraceptie, proiectii, discutii, concursuri, sedinte de styiling si make-up, precum si standuri unde sunt oferite informatii tematice de catre specialisti.

Proiectul include totodata un eveniment stiintific adresat medicilor de familie din Bucuresti , in cadrul caruia se lanseaza ghidul “Planificarea familiala – ghid practic pentru furnizorii de servicii de planificare familiala”, document de referinta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in domeniul planificarii familiale, editat in limba romana de catre Institutul Est-European de Sanatatea Reproducerii, cu sprijin financiar din partea Fondului ONU pentru Populatie.  Astfel, Romania este prima tara europeana care are toate documentele de referinta la nivel mondial traduse in limba romana si integrate in sistemul de formare profesionala a personalului medical.

Contraceptia moderna reprezinta unul dintre factorii care au contribuit la dezvoltarea societatii moderne, conferind cuplurilor, dar mai ales femeilor, libertatea si independenta de a putea alege momentul in care doresc si isi permit sa aiba un copil. Astfel, femeile au putut munci alaturi de barbati, impletind cariera cu viata de familie in modul pe care l-au considerat adecvat pentru ele insele.  In prezent, metodele contraceptive moderne includ o paleta larga de zeci de optiuni diferite, astfel incat pentru fiecare cuplu sau individ exista cel putin o varianta contraceptiva care sa i se potriveasca foarte bine din punct de vedere fizic si comportamental. In cadrul proiectului „Contraceptia – un pas spre libertate”, populatia poate afla detalii despre toate metodele contraceptive disponibile.

Romania a cunoscut, in perioada comunista, adevarate drame umane generate de politica pronatalista din acea perioada. Dupa liberalizarea avortului, Romania a inregistrat in 1990 aproape 1 milion de avorturi, asociate cu rate ridicate ale mortalitatii si morbiditatii materne corelate cu sarcina, nasterea si avortul. In mai putin de 20 de ani, Romania a reusit sa modifice aceasta situatie intr-un mod pozitiv, in prezent aproximativ 1 din 3 femei de varsta fertila utilizand mijloace moderne de contraceptie.

Proiectul “Contraceptia – un pas spre libertate” este organizat de catre Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii – ARPS,  in parteneriat cu Fondul ONU pentru Populatie – UNFPA , Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala – SECS, Fundatia Tineri pentru Tineri, Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate – CPSS,  Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti – SSMB. Proiectul este sponsorizat de companiile Schering Plough si Bayer Schering Pharma.

29 octombrie 2008