GIST reprezintă una dintre cele mai comune forme de sarcom gastro-intestinal (GI), o formă de cancer al tractului gastrointestinal, ce pune în pericol viaţa. Sarcoamele reprezintă forme mai puţin frecvente de cancer, cu origine în ţesuturile conexe (muşchi, vase sanguine, nervi, oase şi cartilaje).

 

• Tractul GI cuprinde esofag, stomac, intestin subţire şi colon. Experţii consideră că punctul de plecare pentru GIST se găseşte în celulele interstiţiale sau stroma, care se află în pereţii tractului GI, şi fac parte din sistemul ce semnalizează organismul pentru a deplasa alimentele de-a lungul tractului digestiv.

• Aproximativ 50-70% din GIST se află la nivelul stomacului, 20-30% la nivelul intestinului subţire, diferenţa fiind întâlnită la nivelul colonului, esofagului, rectului şi anusului1.

INCIDENŢĂ

• GIST se întâlneşte mai frecvent la persoanele adulte (cu vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani), deşi s-au raportat cazuri şi la populaţia tânără.

• Îmbunătăţirea metodelor de diagnostic a făcut mai uşoară diferenţierea  diagnosticului de GIST de alte tipuri de sarcoame GI şi de tumori benigne (ne-cancerigene). În consecinţă, experţii au constatat că prevalenţa GIST este mai mare decât se credea iniţial. Datele disponibile indică o incidenţă a GIST de aproximativ 15 persoane la 1.000.000 per an2.

CAUZE ŞI DIAGNOSTIC

• GIST este dificil de diagnosticat, mai ales din cauza faptului că sunt prezente foarte puţine simptome în stadiile precoce ale bolii şi, de multe ori, se confundă cu alte tipuri de tumori. Cele mai frecvent întâlnite simptome în cadrul GIST sunt: dureri abdominale difuze, senzaţie de saţietate, vărsături, sângerări abdominale şi oboseală cauzată de anemie. Multe dintre cazurile de GIST sunt diagnosticate întâmplător în cursul endoscopiei sau laparoscopiei.

• Nu se cunosc factori de risc pentru GIST. În mod obişnuit, boala se asociază cu mutaţii la nivelul proteinei numite Kit (CD117), un receptor al factorului de creştere localizat pe suprafaţa celulelor normale.

• În condiţii normale, rolul Kit este de a transmite semnale celulelor pentru a creşte şi a se diviza într-o manieră controlată. Oricum, în cazul GIST, o mutaţie la nivelul ADN face ca Kit să fie continuu activat şi, în consecinţă, acesta transmite celulelor semnal permanent de creştere şi diviziune.

• De la descoperirea rolului pe care îl are Kit în GIST, anatomo-patologii sunt acum încurajaţi să testeze toate sarcoamele GI precum şi alte tumori GI pentru depistarea sa. Peste 90% din GIST sunt pozitive pentru Kit 3.

TRATAMENT

• Potenţialul letal al GIST a fost subestimat. Experţii sunt acum toţi de acord asupra riscului letal pe care îl prezintă chiar şi un GIST care pare benign la diagnostic.

• Istoric, intervenţia chirurgicală (rezecţia), a reprezentat singura opţiune terapeutică pentru GIST deoarece tratamentele convenţionale, precum chimioterapia şi iradierea, au avut rezultate minime.

• Deşi intervenţia chirurgicală reprezintă pilonul tratamentului GIST, la jumătate dintre pacienţi apar recurenţe în proporţie de 90% la doi ani de la intervenţie4.

• Multe dintre GIST nu sunt rezecabile, ceea ce înseamnă că nu pot fi îndepărtate chirurgical, cel mai frecvet deoarece tumora este de dimensiuni prea mari şi a diseminat deja şi în alte părţi ale corpului înainte de diagnostic.

• Descoperirile recente cu privire la disfuncţia Kit şi a rolului său în GIST au contribuit la dezvoltarea de noi opţiuni terapeutice create să controleze nivelul de activitate al receptorilor Kit.

DESPRE GLIVEC5:

Glivec a fost aprobat în peste 90 de ţări, inclusiv SUA, UE şi Japonia, pentru tratamentul tuturor fazelor Leucemiei Mieloide Cronice Ph+. De asemenea, Glivec a fost aprobat în SUA, UE şi în alte ţări pentru tratarea pacienţilor cu tumori gastrointestinale Kit (CD117) pozitiv (GIST), care nu pot fi rezecate chirurgical şi/sau au metastazat. În SUA şi UE, Glivec este acum aprobat şi pentru tratamentul post-chirurgical al pacienţilor adulţi, în urma rezecţiei chirurgicale GIST Kit (CD117) pozitiv. În UE, Glivec a fost aprobat şi pentru tratarea pacienţilor adulţi recent diagnosticaţi cu leucemie limfoblastică acută Ph+ (LLA Ph+) în asociere cu chimioterapia, dar şi ca monoterapie pentru pacienţii cu LLA Ph+ refractară sau cu recidivă. Glivec a mai fost aprobat şi pentru tratarea pacienţilor adulţi care nu pot fi operaţi, cu protuberanţe dermatofibrosarcomatoase metastatice şi/sau recurente (PDFS) care nu sunt eligibili pentru intervenţie chirurgicală. Glivec este aprobat şi pentru tratarea pacienţilor cu afecţiuni mielodisplazice/mieloproliferative (MDS/MPD). Glivec este aprobat şi pentru sindromul hipereosinofilic şi/sau leucemia eosinofilică cronică (HES/LEC).

Eficacitatea produsului Glivec se bazează pe ratele generale de răspuns hematologic şi citogenetic şi pe supravieţuirea fără progresie a bolii în LMC, pe ratele de răspuns hematologic şi citogenetic în LLA Ph+, MDS/MPD, ratele de răspuns hematologic în caz de mastocitoză sistemică (MS), HES/LEC, pe ratele răspunsului terapeutic obiectiv şi supravieţuirea fără progresia bolii în caz de GIST metastatic şi/sau nerezecabil, pe supravieţuirea fără recurenţă în caz de GIST adjuvant şi pe ratele de răspuns obiectiv în caz de PDFS. Creşterea duratei supravieţuirii în studiile controlate s-a demonstrat numai pentru GIST şi LMC în fază cronică diagnosticată recent.

Indicaţiile de mai sus nu sunt înregistrate în toate ţările.

INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA GLIVEC:

Majoritatea pacienţilor trataţi cu Glivec în cadrul studiilor clinice au prezentat la un moment dat reacţii adverse. Majoritatea acestor reacţii adverse au fost de la uşoare până la moderate şi nu a fost necesară întrerupea tratamentului în majoritatea cazurilor.

Profilul de siguranţă al Glivec a fost similar pentru toate indicaţiile. Cele mai frecvente reacţii adverse au inclus greaţa, edem superficial, crampe musculare, erupţii cutanate, vărsături, diaree, dureri abdominale, mialgii, artralgii, hemoragie, oboseală, cefalee, dureri articulare, tuse, ameţeală, dispepsie şi dispnee, dermatite, eczeme şi retenţie lichidiană, precum şi neutropenie, trombocitopenie şi anemie. Glivec a fost în general bine tolerat în cadrul tuturor studiilor efectuate, fie în monoterapie, fie în asociere cu chimioterapia, cu excepţia unei toxicităţi hepatice tranzitorii, sub forma creşterii transaminazelor şi a hiperbilirubinemiei observate atunci când Glivec a fost asociat cu doze mari de  chimioterapie.

Reacţiile adverse rare/grave au inclus: septicemii, pneumonii, depresii, convulsii, insuficienţă cardiacă, tromboze/embolism, ileus, pancreatită, insuficienţă hepatică, dermatite exfoliative, angioedem, sindromul Stevens-Johnson, insuficienţă renală, retenţie lichidiană, edem (inclusiv la nivel cerebral, ocular, pericardic, abdominal şi pulmonar), hemoragii (inclusiv la nivel cerebral, ocular, renal şi gastrointestinal), diverticulită, perforaţii gastrointestinale, necroză/hemoragie tumorală şi necroză avasculară/osteonecroză la nivelul şoldului.

Pacienţii cu afecţiune cardiacă sau prezentând factori de risc pentru insuficienţa cardiacă trebuie strict monitorizaţi şi orice pacient care prezintă simptome sau semne clare de posibile probleme cardiace trebuie evaluat şi tratat. Monitorizarea cardiacă trebuie avută în vedere şi la pacienţii cu HES/CEL şi la cei cu MDS/MPD cu nivel ridicat de eozinofile (ecocardiogramă, nivelul troponinei serice).

Glivec este contraindicat în cazul pacienţilor cu hipersensibilitate cunoscută la imatinib sau la oricare dintre componentele sale. Femeile fertile trebuie avertizate asupra importanţei evitării sarcinii pe durata terapiei cu Glivec.

DESPRE NOVARTIS:

Novartis asigură soluţii pentru îngrijirea sănătăţii care se adresează nevoilor pacienţilor şi societăţii. Axat numai pe îngrijirea sănătăţii, Novartis oferă un portofoliu diversificat pentru a veni cât mai bine în întâmpinarea acestor nevoi: medicamente inovatoare, medicamente generice cu preţuri accesibile, vaccinuri, dispozitive de diagnostic, precum şi produse care se recomandă fără prescripţie medicală. Novartis este singura companie care deţine poziţii de lider în aceste domenii. În 2009, activitatea continuă a grupului Novartis a atins vanzări nete de 44,3 miliarde USD, în timp ce aproximativ 7,5 miliarde USD s-au investit în activităţi R & D în cadrul întregului grup. Având sediul central în Basel, Elveţia, companiile din Grupul Novartis au aproximativ 100.000 angajaţi, desfăşurând activităţi în peste 140 de ţări din întreaga lume. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm, vizitaţi: http://www.novartis.com.

BIBLIOGRAFIE:

1.  American Cancer Society. Cancer Reference Information.  Detailed Guide for Gastrointestinal Stromal Tumors. http://www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2_3x.asp?dt=81. Accessed 8 August 2008.

2.  Kindblom, LG. Gastrointestinal stromal tumors: current management and future challenges.  ASCO Virtual Meeting. 2003. Available at: http://www.asco.org.

3.  US Department of Health and Human Services. Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ). Technology Assessment: Report on the Relative Efficacy of Oral Cancer Therapy for Medicare Beneficiaries Versus Currently Covered Therapy, Part 2. Imatinib for Gastrointestinal Stromal Tumors (GISTs). Available at: http://www.ahrq.gov/clinic/ta/gist/gist1.htm

4.  DeMatteo RP, Lewis JJ, Leung D, et al.  Two hundred gastrointestinal stromal tumors.  Recurrence patterns and prognostic factors for survival.  Ann Surg. 2000;231:51-58.

5.  Glivec® (imatinib): Rezumatul Caracteristicilor Produsului (versiunea Decembrie 2009)