Black Sea Defense & Aerospace 2010

Dat fiind succesul enorm al editiei anterioare Black Sea Defense & Aerospace, editia din 2010 se anunta a fi una si mai interesanta. A treia editie BSDA se va desfasura intre 13 si 15 aprilie la Romaero Baneasa in Bucuresti. Sunt asteptate peste 180 de companii din 17 tari, iar expozitia se va intinde pe aproximativ 25.000 mp.

Evenimentul va cuprinde demonstratii live ale tehnicilor moderne de aparare, anti-terorism si securitate; ele vor fi tinute de organele ministerelor competente din Romania. Demonstratiile includ: interventii rapide, interventii ale trupelor speciale anti-terorism, rapel din elicoptere, exercitii ale fortelor terestre, exercitii ale Grupului Special de Interventie si Protectie, Serviciul Pirotehnic, Politiei de Frontiera si SRI.

Ceremonia de deschidere va cuprinde o demonstratie de zbor a MIG 21 Lancer. In plus, Fortele Aeriene Romane vor avea in display aerian si static avionul  IAR-99 (Hawk), un avion de antrenament si de atac modern, fabricat in Romania. In display static va fi prezentat si C-130 “Hercules”. Fortele Terestre Romane vor prezenta tehnologii de “Comanda&Control” folosite in prezent de catre trupele romane din strainatate.

SAAB/Gripen si Eurofighter GmbH si-au schimbat planurile in urma anuntului facut marti, 23 martie, de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, ce facea publica achizitia de 24 de avioane F-16 second hand.
 
Initial  SAAB, producatorul suedez al JAS 39 Gripen, folosit de catre Fortele Aeriene Suedeze, ale Cehiei si Ungariei, isi anuntase participarea la expozitie cu un display static si aerian. Cele doua avioane “JAS 39 Gripen” ar fi trebuit sa fie aduse la Bucuresti de catre Fortele Aeriene Maghiare. In urma anuntului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, suedezii si-au anulat participarea.

A 4-a generatie de Eurofighter Typhoon, aflata deja in dotarea fortelor aeriene ale Marii Britanii, Gemaniei, Spaniei, Italiei, Austriei si ale Emiratelor Arabe Unite, trebuia de asemenea sa participe cu un display static si aerian; avioanele urmau sa fie aduse de Fortele Aeriene Italiene, insa in urma anuntului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si-au anulat participarea.

US Air Force va aduce la Bucuresti doua avioane F-16 Fighting Falcon care vor fi expuse in display static. Avionul F-16 este cel mai mare program de avioane occidentale, cu peste 4 000 de avioane de lupta construite din 1976 pana in prezent.

Un alt participant este Elbit Systems, compania care furnizeaza echipamente aeronautice moderne armatei romane, este o companie internationala ce produce echipament electronic de aparare, acoperind diverse domenii (aeronautica, sisteme terestre si navale, sisteme de comanda, control, comunicatii si multe altele).

In plus, in acest an,  Eurocopter isi va expune gama completa de elicoptere. La aceasta editie va participa de asemenea si EADS, una dintre cele mai mari companii producatoare de echipamente de aparare si aeronautice.
BSDA nu este doar un spectacol aerian; alaturi de liderii mondiali in productia de echipament militar aeronautic vor expune si cei mai mari producatori de echipament terestru de aparare.

Pentru prima oara in Romania va fi prezent Otokar, principalul furnizor de Vehicule  tactice si blindate 4×4 al Armatei Turce.
De asemenea, anul acesta va participa din nou la expozitie grupul Bumar, cu cele 19 companii poloneze de productie si comercializare pe care le inglobeaza; grupul Bumar este specializat in munitie, radare, rachete si armuri. Cel mai mare producator roman de camioane, compania Roman, va avea expune impreuna cu Hutchinson, din Franta.

Alti producatori internationali care vor participa sunt: Kongsberg Defense & Aerospace, principalul producator norvegian de torpile, Aeromaritime SystemBau, furnizor de tehnologie de comunicatie pentru 34 de flote ale lumii, Glock, celebrul fabricant austriac al pistoalelor fortelor de ordine, Terma A/S (Danemarca) si multi altii.

Lockheed Martin, cel mai mare producator de echipament de aparare, se va afla de asemenea la BSDA 2010. Alti participanti din SUA: Raytheon, cel mai mare producator de sisteme centrate pe retea si tehnologie ISR (Inteligenta, Supraveghere, Recunoastere) si un important producator de rachete defensive (Sea Sparrow, Tomahawk, AMRAAM , Patriot, bombele de precizie Paveway) si  ITT , unul din cei mai mari producatori de echipamente electronice militare si spatiale si care ofera tehnologie de ultima ora pentru vederea nocturna armatei americane si aliatilor sai.

FLIR, lider in design si productie de camere termale cu infrarosu, este prezent si el  in premiera in Romania. Mai mult,  L-3 WESCAM va prezenta tehnologa EO-IR de detectare si identificare de la mare distanta, foarte utila in zonele de granita, de coasta si in securitatea militara.

Harris Corporation va prezenta radiourile Falcon ce ofera o comunicatie sigura atat pentru armata, cat si pentru politie si care fac parte din dotarea standard a celor mai multe state NATO. Acelasi lucru il realizeaza si General Dynamics in domeniul sistemelor de comanda, control, comunicatie, supraveghere si recunoastere. Aceasta tehnologie prezinta interes atat pentru securiatea militara, cat si cea civila, particulara.  

Participarea faimoasei companii Carl Zeiss Optromics din Germania va fi de asemenea o premiera. Fondata de opticianul Carl Zeiss in anul 1840, compania este acum lider international in domeniul producerii binoclurilor, lunetelor, echipamentelor de vedere nocturna, telescoapelor, echipamentelor laser de focalizare etc.

 

Necesitatea strategica a Marinei Romane de a-si moderniza tehnologia anti-mina a starnit interesul companiei italiene Intermarine SPA, constructori (directi sau prin franciza) a 38 de dragoare in 7 variante pentru 6 armate ale lumii, printre care Italia (clasa "Lerici" si "Gaeta" , pentru 12 vase), SUA (clasa "Osprey", 12 vase), Australia (clasa "Huon", 6 vase) , Malaezia (clasa "Mahamiru" 4 vase), Nigeria (clasa "Ohuè" 2 vase) si Thailanda (clasa "Lat Ya" 2 vase).

Premiera este si participarea Daewoo-Mangalia Heavy Industries, care a construit in ultimii 12 ani peste 130 de vase si a reparat 300 de vase.

La BSDA vor expune de asemenea comanii romanesti active in industria aeronautica si de aparare: aeronautica (Aerostar, Romaero etc.), aparare (C.N. Romarm, Elprof, I.O.R. etc.) si securitate (UTI). Compania Romtehnica va adauga un plus de valoare evenimentului organizand intalniri de afaceri si discutii cu vizitatorii straini.

Vizitatorii vor putea admira la biroul de inregistrare si la standul Panasonic laptopurile “Toughbook” menite sa reziste vibratiilor, socurilor mecanice si termice, temperaturilor extreme etc.

Black Sea Defense & Aerospace este organizata cu sprijinul Ministerului Apararii, Ministerului Adminstratiei si Internelor, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Transporturilor, Agentiei Nationale de Control al Exporturilor (ANCEX) si Serviciului Roman de Informatii.
 
BSDA este singura expozitie din Romania care a fost recunoscuta oficial de Departamentul American de Comert, Departamentul American de Aparare si are sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti. De asemenea, BSDA se desfasoara sub egida PATROMIL, OPIAR SI ARTS.

Expozitia BSDA 2010 este organizata de compania americana TNT Productions Inc, un organizator specializat in evenimente internationale.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.