2010 – Anul Plămânului

Forumul Internaţional al Societăţilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plămânului, în semn de recunoaştere a faptului că sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă în fiecare an de boli respiratorii cronice ce pot fi tratate şi prevenite.

Scopul acestui An al Plămânului este să modifice modul în care oamenii se gândesc la plămânii lor. Dat fiind că sunt  sute de milioane de oameni din întreaga lume care suferă în fiecare an de boli respiratorii, este vitală creşterea importanţei sănătăţii plămânului.

Sănătatea plămânului a fost neglijată mult timp în agenda publică.
Bolile de plămâni, incluzând astmul şi BPOC cauzează mai mult de patru milioane de decese în fiecare an, cu toate că majoritatea bolilor de plămâni pot fi prevenite.

Bolile de plămâni nu fac discrimare de vârsta, sex sau geografie.
Cancerul la plămâni, pneumonia şi BPOC sunt principalele cauze respiratorii de deces în Europa de vest, dar şi în cea centrală şi de est.

“Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi? Sănătatea plămânilor este vitală. Fă-ţi anual un control pulmonar!”
BPOC este o afecţiune pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, cu impact devastator atât asupra celor afectaţi de aceasta boală, cât şi asupra familiilor lor. Este o afecţiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Stadiile de început ale bolii sunt de cele mai multe ori nerecunoscute, deşi riscul ca o persoană să aibă BPOC poate fi determinat extrem de simplu. Testul se numeşte spirometrie, este foarte de uşor de facut, rapid şi nu este dureros. Cu cât BPOC este depistat mai devreme, cu atât tratamentele instituite în fazele de debut pot să prevină mai eficient scăderea funcţiei pulmonare.

Tratamentele existente îi fac pe pacienţi nu doar să se simtă mai bine, dar cu ajutorul lor, ei îşi pot continua viaţa într-un mod activ.

În România, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Româna de Pneumologie şi CPSS, există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este în continuare redus (mai puţin de 50% dintre pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an).

În lipsa tratamentului, BPOC este o afecţiune progresivă, care pe masură ce se agravează, modifică dramatic activităţile zilnice ale pacienţilor care ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, se plimbă sau chiar când se spală sau se îmbracă dimineaţa.

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale şi noxele chimice existente în mediul de lucru, ca şi fumul produs prin arderea combustibililor biologici: cărbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru încălzire sau gătit, în încăperi slab ventilate, situaţie întâlnită în special în ţările în curs de dezvoltare.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.