prof dr mihaltanBărbat, trecut de 40 de ani, fumător, tușește, mai ales dimineața, deseori are senzația bruscă de lipsă de aer, șuieră și gâfâie la efort – acesta este profilul pacientului cu BPOC. În România sunt foarte mulți pacienți nediagnosticați. Mulți oameni nu își dau seama cât de gravă e boala aceasta, deși în clasamentul OMS, BPOC apare ca fiind a patra cauză de mortalitate la nivel mondial. Cel mai adesea, oamenii pun simptomele BPOC pe seama bătrâneții.BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni1 la nivel mondial, și aproape jumătate dintre pacienți nu știu că au boala. În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzația de sufocare, oboseala par a fi consecințe firești ale fumatului sau înaintării în vârstă.

“Diagnosticarea la timp este obiectivul campaniei Tu știi câți ani au plămânii tăi?, aflată deja la a șasea ediție” spune prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie. “Și în acest an facem testări gratuite și îi îndemnăm pe toți românii care fumează, tușesc și nu rezistă la efort să caute pe www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite” continuă Mihălțan.

Campania de testari gratuite a început în octombrie în 18 judete din țară și ține până la sfârsitul anului. Testările se fac pe bază de programare telefonică, iar lista completă a cabinetelor medicale disponibile este pe www.desprebpoc.ro.

În luna octombrie, au fost testate 1920 persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC.

Cei mai solicitați medici au fost cei din județele Dolj și Suceava.

De asemenea, în weekendul 15-16 noiembrie, bucureștenii sunt invitați să se testeze la un cort special amenajat în Parcul Tineretului, la intrarea Șincai, în intervalul 10.00-19.00.

Testarea pentru depistarea BPOC se numește spirometrie, nu doare, durează câteva minute și măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată de o persoană, precum și timpul necesar inspirației și expirației.

Referință:

  1. Lopez AD, Shibuya K, Rao C, Mathers CD, Hansell AL, Held LS, et al. Chronic

obstructive pulmonary disease: current burden and future projections. Eur Respir J 2006;27(2):397-412.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.