Inelul contraceptiv hormonal unic are o eficienta de 99%.


NUVARING® (inel vaginal care contine etonogestrel 120mcg/etinil estradiol 15mcg) este un inel flexibil, transparent, care contine hormonii estrogen (etinilestradiol) si progestogen (etonogestrel). Acestia sunt eliberati din materialul  inelului si absorbiti prin mucoasa vaginala direct in circulatia sangvina. Inelul actioneaza asemenea „pilulei, prin inhibarea ovulatiei”1. Modul local de administrare este benefic deoarece evita primul pasaj hepatic, iar eficienta contraceptiva nu este afectata de tulburarile gastro-intestinale (varsaturi sau diaree, ce pot modifica pana la suspendare efectul contraceptivelor orale prin suprimarea absorbtiei acestora)1.

„Anual in lume, 38% dintre sarcini sunt neplanificate, iar 23% dintre ele sfarsesc prin avort. Conform unor studii realizate in Danemarca si Franta, sarcinile nedorite au aparut in 60.3% dintre cazuri din cauza pilulelor uitate sau luate prea tarziu, iar in 7.7% dintre cazuri din cauza varsaturilor.2 In Romania, rata prevalentei contraceptiei in 2004 era de 58% din totalul femeilor de varsta fertila (14-44 de ani). Calea cea mai simpla de reducere a avorturilor este evitarea unei sarcini nedorite: alegerea unei metode contraceptive eficiente, simple prin modul de administrare si cu o protectie in procentaj foarte ridicat.

Dupa Conferinta Mondiala a Federatiei Internationale de Planificare Familiala (IPPF) de la Beijing 2003, a aparut in lume conceptul de „sanatate a reproducerii umane” in a carei definitie se stipuleaza ca aceasta reprezinta nu numai absenta unei stari patologice a aparatului genital, dar si desfasurarea  confortabila a unei vieti sexuale in siguranta fata de contractarea unor boli transmisibile sexual sau aparitia unei sarcini nedorite, cu oferirea unor servicii medicale de prevenire a acestora. Pentru a reduce rata aparitiei sarcinilor nedorite pastrand totodata o buna stare de sanatate, dar si pentru a veni in intampinarea nevoilor femeilor din Romania, din luna mai 2009  pe piata noastra exista unicul inel contraceptiv NUVARING® cu administrare locala (intravaginala) lunara,  deci o complianta crescuta, cu eliberarea continua si constanta a celei mai mici doze de etinilestradiol, femeile avand posibilitatea de auto-administrare”  declara Prof. Dr. Virgiliu Ancar.

Dintre femeile care au participat voluntar in studiile clinice privind folosirea NUVARING®, 91%
s-au declarat satisfacute sau foarte satisfacute de utilizarea produsului5;  intr-un alt studiu, 97% dintre femei  ar recomanda aceasta metoda unei prietene6. Mai mult, 96% dintre femeile utilizatoare de NUVARING® nu au avut probleme la introducerea acestuia, iar 97% dintre femeile utilizatoare nu avut probleme la extragerea inelului contraceptiv.7

„NUVARING® reprezinta o contributie importanta la optiunile metodelor contraceptive pe care le oferim femeilor, deoarece este unic, modern, accesibil si confortabil, oferind siguranta si control fiecarei femei care il utilizeaza” declara Dr. Ruxandra Dumitrescu. „Stim ca, atunci cand femeile folosesc o metoda contraceptiva care se potriveste stilului lor de viata, exista sanse crescute ca acestea sa o foloseasca in mod corespunzator, reducandu-se riscul de aparitie a sarcinilor nedorite. Majoritatea femeilor care au incercat inelul vaginal cu administrarea o data pe luna au preferat sa il foloseasca in continuare, in loc sa revina la pilula8”.
NUVARING® a fost dezvoltat de Organon BioSciences, o divizie a Schering-Plough si a fost aprobat pentru utilizare in SUA in 2001. In Romania a fost aprobat in aprilie 2009.

Despre NUVARING®
Eficacitate
Eficienta NUVARING® este comparabila cu cea a pilulei contraceptive.1

Auto-administrare
Femeile considera ca isi pot introduce si indeparta cu usurinta inelul vaginal NUVARING®, iar pozitionarea acestuia nu are un rol esential asupra eficientei activitatii contraceptive.1 Pentru a preveni aparitia sarcinii pe toata durata lunii, trebuie inserat si lasat in vagin timp de trei saptamani consecutive. In studiile clinice, peste 96% dintre femei au afirmat ca NUVARING® este usor de introdus, iar 97% au declarat ca este simplu de indepartat.7

Expunere la o concentratie scazuta de estrogen
NUVARING® elibereaza in mod continuu o cantitate scazuta de15µg etinil estradiol si 120µg etonogestrel pe zi, constant, timp de 21 zile.

Incidenta redusa a efectelor adverse
In studiile clinice combinate care au inrolat 2322 de femei, NUVARING® a fost in general bine tolerat, existand o incidenta scazuta a efectelor adverse asociate estrogenului, cum ar fi durerile de cap (5,8%), greata (3.2%) si sensibilitatea mamara (2,6%).1   

Despre Schering-Plough
Schering-Plough este o companie farmaceutica prezenta pe plan mondial, bazata pe inovatie si stiinta. Prin intermediul propriilor cercetari de biofarmaceutica si a colaborarii cu partenerii sai, Schering-Plough dezvolta tratamente care ajuta la salvarea si imbunatatirea vietii oamenilor. Compania aplica o abordare de tip cercetare-dezvoltare (research-and-development) atat produselor eliberate pe baza de prescriptie medicala, precum si medicamentelor adresate publicului larg si de uz veterinar. Viziunea Schering-Plough se poate rezuma prin sloganul „Castiga increderea, in fiecare zi” a medicilor, pacientilor, clientilor si a celorlalti parteneri cu care suntem implicati in relatii de colaborare in intreaga lume. Compania are sediul in Kenilworth (NJ, USA).

Referinte

1. NUVARING® Summary of Product Characteristics.
2. Rasch V, et al. Hum Reprod 2007;22:1320-1326;  & Bajos N, et al. Hum Reprod 2003;18(5):994-999
3. Studiul Sanatati Reproducerii – Romania 2004
4. Schafer JE, Osborne LM, Davis AR, Westhoff C. Acceptability and satisfaction using Quick Start with the contraceptive veginal ring versus an oral contraceptive. Contraception,2006;73(5):488-492
5. Novak A, de la Loge C et al. The combined contraceptive vaginal ring, NUVARING®: an international study of user acceptability. Contraception. 2003; 67(3):187-194.
6. Ahrent H-J, Nisand I, Bastinelli C, et al., Efficacy, acceptability and tolerability of the combined contraceptive ring, NUVARING®, comparent with an oral contraceptive containing 30mcg of etinyl estradiol and 3 mg of drospirenone. Contraception. 2006;74:451-457
7. Creinin MD, Meyn LA et al. Multicenter comparison of the contraceptive ring and patch: a randomised controlled trial. Obstetrics & Gynecology. 2008; 111(2 Pt 1):267-277.
8. Bjarnadóttir RI, Tuppurainen M et al. Comparison of cycle control with a combined contraceptive vaginal ring and oral levonorgestrel/ethinyl estradiol. American Journal of Obstetrics & Gynecology. 2002; 186:389-395.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.