nitipir_irimia_panaitescu_cordosÎn România, numărul deceselor cauzate de această maladie continnuă să crească în fiecare an, din 2012 încoace, conform datelor de la Institutul Național de Statistică. Informațiile despre prevenția și simptomele cancerului pulmonar trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni iar cele despre accesul cât mai rapid la tratament și cele mai soluții terapeutice, pe agenda Ministerului Sănătății”, consideră Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC)

FABC, printr-un parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și-a propus să distribuie materiale de informare în cât mai multe săli de așteptare ale cabinetelor medicale.

Astfel, toți medicii de familie care sunt de acord vor primi din partea organizatorilor campaniei afișe foarte vizuale care le vor prezenta persoanelor din sala de așteptare informații clare despre simptomele bolii, pe care să le discute, dacă e nevoie, în cadrul consultației care urmează. La fel, medicii vor putea downloada, tipări și afișa și alte sfaturi realizate special pentru ei și pacienții lor, disponibile pe www.invingemcancerul.ro.

Cele două organizații lucrează și la un document prin care vor propune Ministerului Sănătății asistență în abordarea luptei împotriva cancerului pulmonar, exact asa cum s-a întâmplat în cazul melanomului, acolo unde FABC și SNMF – în urma unui demers identic – sunt consultați de guvernanți.

Acțiunile fac parte din a treia ediție anuală a campaniei #RespirăSănătate. Cum renunțatul la fumat și o viață sănătoasă sunt elementele primordiale în prevenția cancerului pulmonar, campania susține aceste modele și sprijină organizarea competiției de alergare prin pădure Băneasa Trail Run, din 11 decembrie. Toate informațiile despre prevenția, simptomele și noutățile în tratamentul cancerului pulmonar, inclusiv un calculator al factorilor de risc pentru cancerul pulmonar, sunt disponibile publicului pe site-ul campaniei, www.invingemcancerul.ro

 

Peste 10.000 de români (30 pe zi și aproape 5% din totalul deceselor țării) pierd în fiecare an lupta pentru viață cu această afecțiune, alți 4 milioane au risc crescut de a se îmbolnăvi și aceste numere cresc an de an.

 

An 2012 2013 2014 2015
Numar total decese 8790* 9979** 10174** 10335**

 

Cancerul pulmonar este, de altfel, cancerul cu cele mai multe decese atât în România cât și la nivel mondial*. Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor de cancer de sân în totalul populațiilor îl depășește pe cel al celor de cancer pulmonar, rata mare a mortalității a celui din urmă îl plasează pe acesta în vârful tristei liste.

 

Abordarea terapeutică în cancerul pulmonar s-a schimbat fundamental în ultimii ani, odată cu descoperirea că afecțiunea însumează o multitudine de subtipuri, identificate prin diferite mutații genetice, între care cancerele pulmonare cu alte celule decât cele mici (NSCLC) însumează 80-85% din total. Noile terapii țintesc punctual o mutație sau alta, garantând eficacitate maximă. Tratamente eficiente pentru boală există deja și în România, determinantă pentru șansa de supraviețuire fiind diagnosticarea timpurie.

 

Dificultatea în diagnosticarea timpurie stă în faptul că simptomele cancerului pulmonar nu sunt, de regulă, considerate suficient de „serioase” pentru un drum la medic. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau cu sânge), respirația (cu șuierat sau sacadată), dureri în piept sau de oase, infecțiile pulmonare sau bronșitele frecvente, dificultatea de a înghiți, vocea răgușită, pierderea rapidă în greutate.

 

Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze ***.

 

Nu în ultimul rând, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer alături de Societatea de Medicina Familiei și Societatea Română de Pneumologie lansează Grupul de lucru pentru reducerea mortalității prin cancer pulmonar

  • 17,5% mai multe decese prin cancer pulmonar în 2015 față de 2012 (Institutul Național de Statistică din România)
  • FABC, SNMF alături de SRP lansează Grupul de Lucru pentru un management eficient și rapid al pacientului diagnosticat cu cancer pulmonar

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) are ca misiune permanentă promovarea drepturilor bolnavilor de cancer, susţinând, astfel, și accesul lor la soluţii terapeutice capabile să le ofere o şansă reală în lupta împotriva cancerului. Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar creionează în România, conform datelor disponibile, unele dintre cele mai grave situații: prevenție ineficientă, diagnosticare târzie, lipsa accesului la tratament eficient.

Parteneriatul cu Societatea de Medicina Familiei și Societatea Română de Pneumologie permite acum dezvoltarea unei strategii și a unui plan de implementare solid, pe baza colaborării tuturor entităților implicate în informarea, diagnosticarea și tratarea pacientului cu cancer pulmonar.

Astfel, grupul nou creat elaborează un document care să vină în sprijinul Ministerului Sănătății pentru implementarea unui program complex de depistare precoce, tratament și monitorizare eficientă a cancerului pulmonar, bazat pe:

  • o strategie a prevenției cancerului pulmonar pe termen scurt, mediu și lung, pe baza unor studii de impact și analize cost-beneficiu, bazate pe o abordare multidisciplinară și statistici relevante;
  • elaborarea unui plan de implementare a strategiei bazat pe adaptarea clară și coerentă a cadrului legislativ;
  • responsabilizarea în primul rând a decidenților, de care depind continuitatea și consecvența strategiei, dar și a comunității, populației și a cadrelor medicale, de care depind rezultatele imediate și de impact ale strategiei;
  • asigurarea și alocarea adecvată a resurselor umane, materiale, de timp, financiare precum și elaborarea de instrumente, metodologii și indicatori specifici;
  • controlul riguros și permanent al utilizării resurselor, respectiv evaluarea periodică a impactului strategiei asupra stării de sănătate a populației.

 

Surse și referințe:

* Globocan 2012, globocan.iarc.fr

** Institutul Național de Statistică, www.insse.ro

*** American Cancer Society, http://www.cancer.org

 

 

#respirăsănătate este o campanie de informare despre cancerul pulmonar inițiată de Federaţia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul Roche, Bristol Meyers Squibb și Astra Zeneca. Informații complete despre campanie găsiți pe www.invingemcancerul.ro

 

###

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 65.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 24 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

 

Despre Societatea Română de Pneumologie

SRP este o organizație profesională și științifică, nonprofit, cu personalitate juridică, formată în vederea organizării și promovării relațiilor profesionale și sociale ale membrilor săi în contextul luptei împotriva tuberculozei și a altor afecțiuni respiratorii. SRP este continuatoarea primelor organizații neguvernamentale din România care și-au dedicat activitatea luptei antituberculoase: „Societatea pentru profilaxia tuberculozei” (1901), „Societatea pentru studiul tuberculozei” (1929) si „Societatea de Ftiziologie” (1963). www.srp.ro

 

Despre Societatea Națională de Medicina Familiei

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) are drept scop crearea şi dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, ştiinţific, legislativ, juridic, şi promovarea intereselor economice, pentru dezvoltarea unor raporturi instituţionalizate cu autorităţile publice, cu alte organizaţii similare din ţară şi străinătate, cu societatea civilă, pentru realizarea de activităţi şi iniţiative care promovează dezvoltarea şi afirmarea specialităţii de medicina familiei. SNMF este cea mai mare şi mai puternică societate profesională medicală din România. SNMF dorește să contribuie la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară/de familie în România. www.snmf.ro

 

 

 

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer alături de

Societatea de Medicina Familiei și Societatea Română de Pneumologie lansează

Grupul de lucru pentru reducerea mortalității prin cancer pulmonar

 

  • 17,5% mai multe decese prin cancer pulmonar în 2015 față de 2012 (Institutul Național de Statistică din România)
  • FABC, SNMF alături de SRP lansează Grupul de Lucru pentru un management eficient și rapid al pacientului diagnosticat cu cancer pulmonar

 

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) are ca misiune permanentă promovarea drepturilor bolnavilor de cancer, susţinând, astfel, și accesul lor la soluţii terapeutice capabile să le ofere o şansă reală în lupta împotriva cancerului. Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar creionează în România, conform datelor disponibile, unele dintre cele mai grave situații: prevenție ineficientă, diagnosticare târzie, lipsa accesului la tratament eficient.

 

Parteneriatul cu Societatea de Medicina Familiei și Societatea Română de Pneumologie permite acum dezvoltarea unei strategii și a unui plan de implementare solid, pe baza colaborării tuturor entităților implicate în informarea, diagnosticarea și tratarea pacientului cu cancer pulmonar.

 

Astfel, grupul nou creat elaborează un document care să vină în sprijinul Ministerului Sănătății pentru implementarea unui program complex de depistare precoce, tratament și monitorizare eficientă a cancerului pulmonar, bazat pe:

  • o strategie a prevenției cancerului pulmonar pe termen scurt, mediu și lung, pe baza unor studii de impact și analize cost-beneficiu, bazate pe o abordare multidisciplinară și statistici relevante;
  • elaborarea unui plan de implementare a strategiei bazat pe adaptarea clară și coerentă a cadrului legislativ;
  • responsabilizarea în primul rând a decidenților, de care depind continuitatea și consecvența strategiei, dar și a comunității, populației și a cadrelor medicale, de care depind rezultatele imediate și de impact ale strategiei;
  • asigurarea și alocarea adecvată a resurselor umane, materiale, de timp, financiare precum și elaborarea de instrumente, metodologii și indicatori specifici;
  • controlul riguros și permanent al utilizării resurselor, respectiv evaluarea periodică a impactului strategiei asupra stării de sănătate a populației.