Asociația BLONDIE a fost înființată de Adelina Toncean pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii ignorată și discriminată este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.

Un studiu* realizat de UNICEF în 2016, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Banca Mondială, a arătat că:
• 1 din 4 copii ajunși în sistemul de protecție specială a fost părăsit în maternitate;
• probabilitatea ca un copil născut prematur sau cu afecțiuni medicale grave să nu fie luat niciodată acasă este de aproape două ori mai mare decât în cazul unui copil sănătos;
• 75% dintre copiii ajunși în sistemul de protecția copilului au fost părăsiți imediat după naștere. Este vorba despre copii născuți prematur sau cu alte afecțiuni;
• majoritatea acestor copii provin din familii cu mame tinere, singure, cu tată necunoscut și fără sprijin din partea familiei.

„Ne propunem să construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afecțiuni medicale grave și cu risc de părăsire să primească susținerea necesară pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie să îi îngrijească și comunitățile care trebuie să îi accepte, astfel încât să îi poată sprijini în dezvoltarea lor ulterioară. Cu ajutorul volunitarilor și al experților, le vom și sprijin emoțional și educațional, pe lângă ajutorul financiar. Totodată, vom preveni aceste cazuri grave, asigurându-ne că fiecare naștere are loc la spitalul care e pregătit să intervină în modul cel mai potrivit cu afecțiunea nou-născuților” spune Adelina Toncean.

Asociația BLONDIE își propune să rezolve aceste probleme printr-o strategie în mai mulți pași:
1. Înainte de momentul nașterii:
O caravană prin țară pentru monitorizarea gravidelor în risc social.
2. În maternitate (pentru copiii nou-născuți, cu afecțiuni grave, în risc de părăsire):
Crearea aplicației mobile Certificat de viață, în parteneriat cu Asociația „Inima copiilor”, care să pună în contact, în timp real, toate instituțiile implicate. Aplicația este destinată profesioniștilor din spitale, personalului din cadrul Protecției Copilului, evidenței persoanelor, Poliție etc. Pentru cazul cel mai complex, în care mama nu naște în județul de domiciliu și pleacă din spital, este nevoie ca 11 instituții să comunice pentru salvarea la timp a copilului.
3. În spital (pentru copiii singuri):
Programul de voluntariat Niciun copil singur in spital, în parteneriat cu Asociația “Inima copiilor”, care se desfășoară în prezent în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din București. Se va extinde la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” din București și în țară la Timișoara și Constanța.
4. La externare:
Înființarea unui Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afecțiuni grave, care va urmări prevenirea părăsirii copiilor cu afecțiuni grave în spital.
5. Post-spitalizare:
Proiectul STEP TWO, ce presupune realizarea unui Centru de tranziție pentru copiii cu afecțiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de îngrijire medicală pe care mama nu poate să o acorde, din lipsa condițiilor.
6. După întoarcerea în comunitate:
Susținerea financiară a familiilor care au în îngrijire copii cu afecțiuni medicale grave și monitorizarea evoluției stării de sănătate a copiilor cu afecțiuni grave.

Puteți urmări activitatea asociației și pe pagina de Facebook Asociația Blondie.
Mulțumiri speciale partenerilor:
@Storience @Desi.Se.Poate @Mezanin@PalatulUniversul @Vână @Mindopoly @AlinaDobroPhotography @FlashProduction @Placin D’or

*„România: Copiii din sistemul de protecție a copilului”

6 thoughts to “S-a înființat prima asociație din România pentru copiii abandonați în spitale

 • Claudia Hoehle

  Am pensie de boala si nu pot aplica pentru adoptie, dar daca inchideti un ochi si-mi dati o fetita, promit s-o iubesc la nesfarsit si s-o fac om!

  Reply
 • Emanuela

  Va astept si la Cluj

  Reply
 • Corina Borz

  Buna. Frumoasa initiativa. Pe cand si la spitalele din Cluj. Ma ofer voluntar.
  Multumesc,
  Corina Borz

  Reply
 • bogdan draganescu

  Ar fi bine ca, printre serviciile oferite femeilor însărcinate, să fie incluse si analize medicale timpurii, pentru a determina daca acel copil suferă de afecțiuni congenitale grave, si posibilitatea de a întrerupe sarcina in astfel de situații.
  Dar si oferirea posibilității acestor femei singure, si nu numai, de a întrerupe sarcina in orice situație, daca ele decid astfel.

  Reply
 • Tapi Alina

  Buna seara! Va asteptam si in Dolj, Ar fi mare nevoie de dumneavoastra. Ma ofer voluntar.

  Reply
 • Irina

  Felicitari. Este un pas important , ne bucurăm ca se poate face ceva și pt copii abandonați. Așteptăm cu drag noi vesti pt a putea sa reusim a adopta fără multe obstacole..

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.