Bucuresti, 6 Aprilie 2009 – Fundatia Renasterea in parteneriat cu sanofi-aventis Romania demareaza campania “Sanatatea ta conteaza” care isi propune sa informeze populatia asupra importantei investigatiilor medicale in depistarea diabetului, cancerului de san si de col uterin, afectiunilor cardio-vasculare, boli care prin incidenta si severitatea lor constituie o problema majora de sanatate publica.

In luna aprilie, Fundatia Renasterea si sanofi-aventis Romania lanseaza campania “Sanatatea ta conteaza”

  Aproximativ 8000 de persoane care locuiesc in special in mediul rural vor beneficia de masuratori gratuite ale glicemiei, tensiunii arteriale, indicelui glezna-brat (indicator al bolii arteriale periferice) si microalbuminuriei (prezenta albuminei in urina). Unitatea Mobila de Diagnostic pentru San si Col Uterin – Renasterea va efectua in luna aprilie a acestui an mamografii si teste Babes-Papanicolau la aproximativ 1000 de femei.

         Campania va avea:
•    zece puncte de lucru in zona Moldovei,
•    un punct de lucru la sediul Centrului de Diagnostic al Afectiunilor Mamare – Renasterea din Bucuresti,
•    Unitatea Mobila de Diagnostic pentru San si Col Uterin – Renasterea (jud Brasov si Iasi)

         Vor fi de asemenea distribuite pliante si brosuri cu continut informativ-educativ asupra acestor boli.

<< Un proverb chinezesc spune „sa nu sapi fantana cand ti se face sete”. Este exact ceea ce incercam sa facem prin proiectele de depistare precoce si preventie. Compania sanofi-aventis s-a implicat in proiecte de responsabilitate sociala si isi doreste ca prin parteneriate cu autoritatile din sanatate sau diverse fundatii sa contribuie activ la imbunatatirea starii de sanatate a romanilor. Depistarea precoce a acestor boli face posibila vindecarea lor si contribuie, implicit, la scaderea costurilor tratamentelor aferente, pe termen mediu>> ( declara Dan Ivan, Director General  sanofi-aventis Romania)  

„Sanatatea este un dar pe care trebuie sa invatam sa il pretuim si sa il pastram, inainte de a ne imbolnavi! Investigatiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru a ne ajuta sa depistam o posibila afectiune in stare incipienta si a ajunge mai simplu si mai sigur la vindecare. Trebuie sa privim cancerul ca pe o boala obisnuita si sa actionam ca atare – sa eliminam cauzele care o pot declansa, cele care tin de stilul de viata! Niciodata nu este prea devreme pentru a incepe un regim de viata sanatos si a realiza ca sanatatea ta conteaza.”  (declara Mihaela Geoana – Presedintele Fundatiei Renasterea.

Despre afectiuni

        In Romania, aproximativ 450.000 de persoane sufera de diabet zaharat, iar la nivel mondial, cifra se ridica la 270 de milioane de bolnavi. Masurarea regulata a glicemiei contribuie la depistarea precoce a acestei boli.

Hipertensiunea arteriala este un ucigas silentios care afecteaza un miliard de oameni in toata lumea. Acest numar se asteapta sa creasca la 1,5 miliarde in 2025, determinand fie decesul prematur a milioane de oameni, fie aparitia unor complicatii ireversibile pentru sanatate precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca sau boala renala.
 In ciuda disponibilitatii de medicamente eficiente, 75% din populatia hipertensiva totala si chiar 50% din pacientii tratati nu ating tinta recomandata de 140/90 mmHg.

Boala arteriala periferica (BAP) nu este doar o afectiune a picioarelor care afecteaza arterele periferice, ci reprezinta un factor predictiv important pentru riscul ulterior de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Simptomele pot fi absente, astfel ca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral secundare BAP pot sa apara fara niciun avertisment. Aceste consecinte ale BAP pot fi prevenite printr-un diagnostic precoce, prin modificarea stilului de viata (renuntarea la fumat, dieta sanatoasa, reducerea nivelului de colesterol, activitatea fizica) si prin medicatia adecvata. Tratamentul cu antiagregante plachetare este larg recunoscut ca fiind un tratament eficient in vederea prevenirii complicatiilor cardiovasculare.
 
          Cancerul de san este responsabil de 77.000 de decese anual in Europa, dintre care 4.000 se inregistreaza in Romania.

          Cancerul de col uterin este o boala cronica grava, cu evolutie foarte severa, mai ales cand este depistata in stadii avansate. In Romania avem peste 15.000 de paciente inregistrate cu cancer de col uterin, iar anual apar aproximativ 2.800 de noi cazuri si se produc 1.500 decese.

Despre Fundatia Renasterea
Fundatia «RENASTEREA» pentru Educatie, Sanatate si Cultura a fost infiintata in anul 2001, aducand pentru prima data in atentia publicului din Romania o problema cu implicatii majore in viata femeilor: cancerul de san. La 1 octombrie 2001, Fundatia Renasterea a lansat Programul de Prevenire si Depistare Precoce a Cancerului de San, insufletita fiind de dorinta de a transmite femeilor convingerea ca, depistatata si tratata la timp, aceasta boala poate fi invinsa. De la infiintare, Fundatia Renasterea a derulat o permanenta activitate de informare si constientizare a femeilor asupra importantei efectuarii unor controale medicale periodice pentru depistarea la timp si tratarea cu succes a maladiei.
In urma activitatii desfasurate in decursul a sapte ani si intrunind conditiile cerute de legislatia in vigoare, la data de 5 februarie 2008, Fundatiei Renasterea i s-a recunoscut, prin Hotarare de Guvern, statutul de utilitate publica.

Despre sanofi-aventis
sanofi-aventis, companie farmaceutica de varf la nivel mondial, descopera, dezvolta si ofera solutii terapeutice pentru imbunatatirea vietii tuturor oamenilor. sanofi-aventis este listata la bursa din Paris (EURONEXT PARIS: SAN) si New York (NYSE: SNY).

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.