Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai. Evenimentul, organizat de către Inițiativa Globală pentru Astm (Global INitiative for Asthma – GINA), are ca obiective atragerea atenției asupra astmului, îmbunătățirea calității îngrijirii persoanelor cu această afecțiune și asigurarea tratamentului adecvat în fiecare etapă a afecțiunii.  

Sloganul din acest an este ”STOP deceselor cauzate de astm!”.

În contextul pandemiei COVID-19, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrag atenția asupra cum afectează această situație excepțională în care ne aflăm persoanele care suferă de astm.

Este extrem de important ca pacienții cu astm să evite în această perioadă complicațiile și să fie foarte responsabili în ceea ce privește tratamentul. Îi rog să nu își întrerupă terapia. Și mă refer atât la medicația inhalatoare care cuprinde și corticoizi inhalatori, cât și la agenții biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viața pacientului. Conceptul de prevenire a complicațiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă și ventilație asistată.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie. Aici este mesajul video integral al prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

“Este esențial ca pacientul astmatic să respecte tratamentul întocmai cu indicațiile medicului de specialitate, în conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbările și de a obține controlul bolii. Astmul beneficiază astăzi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurând reducerea inflamației și spasmului bronșic, dar și de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel încât chiar și persoanele cu forme severe să ducă o viață cât mai apropiată de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice rămâne o altă metodă terapeutică rezervată unor cazuri de astm alergic, în special în populația pediatrică.” spune conf. dr. Roxana Bumbăcea, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică. Aici este mesajul video integral al conf. dr. Roxana Bumbăcea, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

Contextul pandemic a scos în evidență impactul bolilor respiratorii în general, al astmului bronșic în particular, ca o importantă problemă de sănătate publică, problemă care necesită supraveghere și evaluare continue. Datele epidemiologice arată în continuare o creștere importantă a numărului de pacienți, în condițiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni – sau sociali – fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate.

Un dialog continuu cu pacienții este important și din acest punct de vedere, atât SRAIC, cât și SRP consideră că migrarea spre digital a comunicării medicale cu pacienții devine o prioritate. În acest fel, simptomele pacienților vor fi identificate la timp și îndrumările medicilor vor fi posibile fără ca pacienții să fie nevoiți să iasă din casă.

De altfel, specialiștii SRAIC și SRP au pregătit mesaje video pentru pacienții cu astm. Acestea sunt disponibile aici:

ttps://www.sraic.eu/stiri/stop-deceselor-cauzate-de-astm  :

  • Mesaj despre Ziua Astmului, conf. dr. Roxana Bumbăcea, medic primar alergologie și imunologie clinică, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică,
  • Noutăți în astmul alergic pediatric – șef de lucrări dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie și imunologie clinică, vicepreședinte SRAIC,
  • Actualități în tratamentul astmului alergic sezonier – prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, vicepreședinte SRAIC.

https://srp.ro/zma2020.aspx :

  • Astmul în 2020 – între o schimbare majoră de paradigmă și recomandările în contexul pandemiei – prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Noninvazivă din cadrul SRP
  • SRP și Ziua Mondială a Astmului. Peste 14 ani de tradiție în campaniile de educație – prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie
  • Astmul la copii și Astmul sever – prof. dr. Roxana Nemeș, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie
  • Astmul în contextul COVID-19 – conf. dr. Claudia Toma, Directorul Școlii SRP
  • Pacienții întreabă, noi răspundem

Pentru mai multe informații despre astm intrați aici: www.invingeastmul.ro.

conf. dr. Roxana Bumbăcea, Președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică  

prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie                     

***

Despre astm

Astmul bronșic se caracterizează printr-o inflamație cronică a bronhiilor, care determină spasme ale acestor căi aeriene, cu îngustarea lor bruscă și imposibilitatea eliminării eficiente a aerului în expir. Persoana cu astm simte că se sufocă, tușește, iar respirația devine zgomotoasă, șuierătoare. 

Astmul este o boală cronică tratabilă, obiectivul fiind ca astmaticul să ducă o viață normală, cu condiția respectării stricte a schemei de tratament recomandate de medicul de specialitate (pneumolog sau alergolog). Astmul controlat înseamnă că pacientul duce o viață similară unei persoane sănătoase, lipsa simptomelor sau a crizelor este rezultatul unui tratament corect.

În timp, astmul poate parcurge diferite stadii de evoluție, care necesită adaptarea tratamentului. O formă particulară este astmul sever, în care viața pacientului este profund afectată de simptomatologia care apare zilnic, reduce calitatea somnului și capacitatea de efort a persoanei respective, apar exacerbări – crize severe – care pun în pericol viața și impun intervenții de urgență.

Se estimează ca până în anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de această afecțiune. Astmul este cauzat de alergii în peste 50% dintre cazuri la adulți și 80% la copii.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România, incidența astmului are tendință ascendentă, înregistrându-se, în fiecare an 1,5 cazuri noi de boală la 1000 de persoane. Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de vârsta școlară poate suferi de astm. La populația generală, prevalența astmului bronhic în România este estimată la 4-6%, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

***

Despre GINA (Global INitiative for Asthma)

Comitetul de experți GINA a publicat recent RAPORTUL GINA 2020. În acest moment, GINA nu mai este doar un ghid, ci o strategie bazată pe dovezi care integrează atât aspecte teoretice, cât și aspecte practice privind translatarea evidențelor în practica clinică de zi cu zi. Ghidul întărește faptul că recomandările făcute în ediția anterioară, din anul 2019, reprezintă cea mai importantă schimbare în managementul astmului din ultimii 30 de ani. Noua strategie pentru reducerea riscului de exacerbări severe, aplicată la nivel populațional, are un impact comparabil cu introducerea antihipertensivelor sau a statinelor în tratamentul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare.

Campania din acest an este susținută de (în ordine alfabetică): AstraZeneca, Chiesi, Mylan, Sandoz, Totem.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.