Durerile din abdomenul inferior care apar imediat, inainte sau in timpul menstruatiei sunt cunoscute sub termenul medical de dismenoree. La  unele femei, durerile menstruale sunt usoare; la altele, in schimb, sunt severe si impiedica activitatile cotidiene timp de mai multe zile pe luna.

Dismenoreea afecteaza intre 30 si 50% dintre femei, iar 10% dintre ele sunt in incapacitate fizica una pana la trei zile pe luna. Menstruatia dureroasa este principala cauza de absenteism de la scoala si munca, printre femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani. Datele epidemiologice arata ca din cauza disconfortului produs se inregistreaza un absenteism de 26% la fetele cu varsta sub 15 ani, 51% la cele de 19 ani si 34% la peste 24 ani.

Se cunosc doua tipuri de dismenoree. Dismenoreea primara este forma cea
mai comuna si nu poate fi corelata cu o boala sau o anomalie fizica. Se manifesta de obicei in primul an de la prima aparitie a menstruatiei. Datele statistice ne arata ca in primul an 38% dintre fete au dureri menstruale, iar in al doilea si al treilea an, 20% dintre ele experimenteaza dureri legate de menstruatie. La aproximativ 80% dintre femeile cu dismenoree primara astfel de dureri incep in primii 3 ani. E bine de stiut ca durerile menstruale tind sa scada in intensitate pe masura inaintarii in varsta si dispar uneori dupa prima sarcina.

Dismenoreea secundara apare mai rar si este cauzata de o problema specifica a
aparatului genital, o anomalie anatomica sau de utilizarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet). Toate aceste conditii pot fi adesea corectate prin medicatie sau pe cale chirurgicala.

Pacientele cu dismenoree primara pot lua unele masuri pentru a calma durerile
si a reduce disconfortul. Intrucat durerile se produc printr-o contractie exagerata a musculaturii uterine prin exces de prostaglandine, optiunile terapeutice includ si
tratamentul antispastic.

No-Spa® (clorhidrat de drotaverina), prin mecanismul sau unic, actioneaza
asupra spasmului musculaturii uterine si reduce durerea caracteristica dismenoreei. Cu mai mult de 38 miliarde de doze de No-Spa® 40 mg administrate pretutindeni in lume, la peste 2 miliarde de pacienti si cu o experienta de peste 40 de ani, No-Spa® este cel mai utilizat si cel mai studiat antispastic.

Despre sanofi-aventis

Sanofi-aventis, companie farmaceutica de varf la nivel mondial, descopera, dezvolta si ofera solutii terapeutice pentru imbunatatirea vietii tuturor oamenilor. Sanofi-aventis este listata la bursa din Paris (EURONEXT PARIS: SAN) si New York (NYSE:SNY)

05 februarie 2009

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.